Veel mensen zijn verslaafd aan suiker. Ik weet wat het is, ik ben het zelf ook geweest, ik werd de suiker junk genoemd je raakt in paniek als er geen zoetigheid in huis is. Een lichaam dat niet meer rust te krijgen is. Om 22.50 in je auto stappen om snel nog naar een benzinepomp te rijden die om 23.00 sluit om nog wat chocolade tekopen. Geen energie hebben en een lijf dat denkt dat iets zoets de oplossing hiervoor is. Op 5 Januari 2015 besloot ik radicaal te stoppen met de suikers voor 14 dagen. De eerste 2 dagen was wel oke! En toen begonnen wel de afkickverschijnselen voorzichtig te verschijnen.. hoofdpijn, geen energie, misselijkheid, duizeligheid, erg onrustig ik was dus totaal niet mezelf. Na 10 dagen begon ik me lekker en energiek te voelen er ging een hele nieuwe wereld voor me open! Mijn denkvermogen was helder, ik zag meer, ik sliep ook vroeg wat eerder nooit ten sprake kwam (lukte me nooit). Mijn darmen deden goed mee kortom ik werd letterlijk herboren en wat had ik plezier in alle dingen dat ik deed! Toen brak de 14de dag, kon weer suiker nemen maar nee, mijn hart liet dat niet toe ik wou geen gerafineerd suiker meer innemen wou niet weer de ellende meemaken die ik heb meegemaakt tijdens het afkicken. Ik wou meer van dit energie proeven en tot de dag van vandaag leef ik bijna 4 maanden suikers vrij. Het enige suiker die ik nog binnen krijg is ongerafineerd ( niet bijgewerkt) en dat voor levenslang!!! Het enige nadeel is (voor mij dan) dat ik in 2 weken 3 kilo lichter ben geworden hahahahaha…Suiker is een drug. Het is giftig en het is erg verslavend. Er zouden grote doodskoppen op pakken suiker moeten staan. Niet allee op pakken suiker maar op alles waar vormen van suiker inzit. Suiker is zeer verslavend omdat we langzaam aan, ongemerkt gewend zijn geraakt aan de zoete smaak van tomatenketchup, pindakaas, muesli, fruityoghurt, kant-en-klaar producten, brood, vleeswaren, mayonaise en ga zo maar door. Werkelijk overal wordt suiker in gestopt. Lees de etiketten in je keukenkastje maar eens. Wis je dat kinderen aggresief kunne worden van teveel suiker?

 

De verborgen gezichten van suiker

Suiker heeft vele gezichten en veel ervan zijn verstopt. Naast alle soorten waar het woord suiker inzit, zoals basterdsuiker, zijn er vele verborgen vormen. Ik noem er hier enkelen maar er zijn er nog meer: glucosestroop, dextrose, sacharose, melasse, maltodextrine, karamel, ahornsiroop, disachariden, treacle, en stevia. Snap je hoe we misleid worden door de voedingsmiddelenindustrie? Als je denkt dat er in jouw favoriete snack geen suiker zit, kijk dan met dit lijstje ernaast nog maar eens opnieuw. Ik hoop dat je gelijk hebt. Wees je er ook van bewust dat alle geraffineerde koolhydraten zoals pasta’s, wittebrood en witte rijst hetzelfde effect hebben op je lichaam als suiker. Een hap croissantje is een hap suiker.

Sorry!

 

Wat doet suiker met je lichaam?

Er zijn werkelijk duizenden onderzoeken die de schadleijke gevolgen van langdurig (hoog) suikergebruik hebben aangetoond. Suiker zorgt voor een piek in je bloedsuikerspiegel dat naar beneden gehaald moet worden door het hormoon insuline. Dit hormoon wordt ook wel het veropslaghormoon genoemd. Als dit hormoon teveel en te vaak in actie moet komen wordt er vet opgeslagen in je lichaam. Met name op de love-handles en rond je middel. Herkenbaar? Suiker betekent veropslag. Insuline is overigens ook de belangrijkste factor die bijdraagt aan veroudering. Door de overproductie van insuline worden ook andere hormonen uit balans gebracht in je lichaam en dat is nou net wat we proberen te vermijden. Door homonale disbalans worden allerlei processen in je lichaam verstoord wat allerlei verschillende klachten kan geven waaronder vermindering van je libido. Suiker verstoort de mineraalbalans in je lichaam, het maakt de opname van calcium en magnesium moeilijker. Beide minderalen heb je o.a. hard nodig om je botten stevig te houden. Suiker verzuurt je maag0 en darmenstelsel en kan leiden tot candida; een gist in je darmflora. Dit zorgt voor ondermijning van immuunsysyeem. Veel suikergebruikt verhoogt het risico op hart- en vaatziekten en nog veel meer. Door overmaat van suiker worden endorfines overgestimuleerd waardoor je onrustig, labiel en nerveus kunt raken. Het kan leiden tot concentratieproblemen, watten in je hoofd, depressiviteit en lusteloosheid. Suiker betekent een extra belasting voor je bijnieren die als vrouw ook al de functie van je eierstokken moeten overnemen waar het gaat om productie van oestrogeen en progesteron. Dit betekent een verhoogt risico op uitgeputte bijnieren. Teveel aan suiker wordt omgezet in vetzuren waardoor de kans op aderverkalking groter wordt. Dit kan leiden tot hersenbloedingen of een hartinfarct. De grootste doodsoorzaak onder vrouwen zijn hart- en vaatziekten. Teveel zoetigheid ontregeld je honger- en verzadigingsgevoel waardoor je niet meer voelt dat je genoeg gegeten hebt en extra trek krijgt in suiker. Je immuunsysteem wordt ontregeld waardoor allerlei grote en kleine ontstekingen in je lichaam kunnen ontstaan. Een overmaat van suiker is de oorzaak van diabetes 2, een van de snelst groeiende ziektes op dit moment. Hoeveel motivatie heb je nodig om eens te proberen of je je suiker kunt minderen in je leven en op zoek te gaan naar andere manieren om je leven zoeter te maken?

 

Kunstmatige zoetstoffen zijn géén alternatief

Naast alle vormen van suikers is er ook een heel scala aan synthetische ofwel kunstmatige zoetstoffen om suiker te vervangen. Dit zijn bijvoorbeeld: sorbitol, xylitol, sacharine, aspartaam en cyclamaat. Ze bevatten geen calorieën en worden daarom heel veel ingezet bij (zoete) light -producten. Ze zijn echter minstens, zo niet meer, verslavend als suiker want ze blijven je smaakpupillen prikkelen met hun zoete smaak zodat je verslaving intact blijft. Vaak ga je er meer van eten of drinken omdat het toch geen calorieën heeft, waardoor je er steeds meer van nodig hebt om de suikerkick te krijgen. Daarbij krijg je dus meer en meer chemische, dus niet natuurlijke, stoffen binnen. Daar is je lichaam echt niet blij mee. Zoals ik al zei, suiker is een drug waar je verslaafd aan kunt raken. Gebruik dus geen kunstmatige zoetstoffen als je je suikerinname wilt verminderen. Echt verminderen is de enige optie.

 

Wat dan wel?

Probeer als eerste zoveel mogelijk verborgen suikers te vermijden. Heb je behoefte aan zoetigheid kies dan voor wat gedroogd fruit of gebruik palmsuiker, kokosbloesemsuiker (die gebruik ik het liefst). Voor het zoeten van gerechten gebruik ik ook zachte dadels, gewelde rozijnen of bananen. Dat is ook suiker maar in een natuurlijk vorm. We hoeven ook niet alle suikers te vermijden, ons lichaam heeft suikers nodig maar wel in je juiste hoeveelheden.

 

Tot slot als we gaan kijken van uit onze hersenspan: zoetigheid is vaak een compensatie voor iets dat we nog liever zouden hebben: een knuffel, troost, een arm om je heen, intimiteit, veiligheid, een complimentje, geborgenheid, een aai over je bol, iemand die zegt “ik hou van je”. Als je behoefte krijgt aan zoet, probeer dan te voelen wat je eigenlijk zou willen of waar je echte behoeft ligt. Als je dit weet, vraag er dan om of geef het aan jezelf. Wees creatief en wees dan vooral niet te zuinig! Neem hier maar rustig een overdosis van. Hoop dat ik jullie ietswijzer heb gemaakt wat nou suiker echt is.

Vragen? Stel ze gerust.

Liefs Faiza

 

Bedenk een vraag die je de lezer wil meegeven of een call to action.

Vragen? Stel ze gerust in de reacties of neem contact met ons op.

Contact