Blog: Energiebalans
Heb jij heel vaak gebrek aan energie zonder medische verklaring? Misschien is het dan wel goed af te vragen hoe het zit met jouw energiebalans. En daar bedoel ik mee, hoe zit het met jouw energie gevers en energie vreters. Met andere woorden wat geeft jouw energie en wat kost jouw heel veel energie. Ga dat een voor je zelf opschrijven. Schrijf alles op wat/ wie jouw op een dag energie geeft en energie ontneemt.
Een hulpmiddeltje: De mensen waarvan jij energie krijgt, geven je rust, energie of houvast. Dit is gezond voor je. De mensen die energie vreten zijn persoonlijk stressfactoren. Denk aan je collega’s, vrienden, buren, kennissen of famillie. De signalen zijn bijvoorbeeld hoofdpijn, prikkelbaar, geen trek in eten, lusteloos en slecht slapen.
maak een lijstje met: ‘Wie zijn jouw energiegevers op het gebied van werk/privé’ en ‘Wie zijn jouw energiecreters op het gebied van werk/privé’.
Zorg dat je in balans bent en blijft. Zorg dat je niet alleen te maken hebt met mensen die energie vreten, omdat dit uiteindelijk zorgt voor stress. Daartegen laden de mensen die je energie geven je batterij op. Met een opgeladen batterij kun je ook beter omgaan met mensen die energie vreten, Je kunt je vrolijkheid, rust of houvast doorgeven en mensen daarmee bemoedigen.
Tips om met energievreters om te gaan
Bij energievreters kun je drie dingen doen:
1. Verander het onderwerp, Vraag bijvoorbeeld: ‘Waar heb je nu zin in?’ of ‘Waar verheug je je op?’. Zeer waarschijnlijk zal de ander snel weer praten over iets negatiefs, daar kun je op wachten. Verander dan gewoon weer het onderwerp.
2. Houd een spiegel voor, Als veranderen van onderwerp niet werkt, probeer dan het volgende te zeggen:
- ‘Het valt me op dat je erg negatief bent. Zullen we het over iets leuks hebben?’
- ‘Ik begrijp dat je dat niet leuk vindt. Wat ga je er precies aan doen?’
- ‘Hoe zie jij hiervan de positieve kant in?’
Wees vooral duidelijk. Als de anderdaarop reageert door je vragen negatief te beantwoorden, dan is het tijd voor de derde stap.
3. Houd het beperkt, Onderbreek het gesprek als je het gevoel hebt meegesleept te worden. Als je merkt dat je zelf ook steeds somberder wordt. Dan wordt het tijd om (fysiek) afstand te nemen van het gesprek.
Besef dat je uiteindelijk altijd zelf de keuze hebt hoe je met situaties omgaat. Alleen jij bepaalt dat. Wat je relatie met de ander ook is. Negatief denken is besmettelijk: het infecteert niet alleen jezelf, ook je omgeving en dat is jammer.
Mooie mensen, wens jullie een opgeladen en een fijn zondag toe
Liefs Faiza
Bedenk een vraag die je de lezer wil meegeven of een call to action.
Vragen? Stel ze gerust in de reacties of neem contact met ons op.