Ons lichaam bestaat voor gemiddeld 70% uit water. Met water regelt ons lichaam heel veel. Zo worden met water vitaminen, mineralen en voedingsstoffen naar onze cellen getransformeerd en worden afvalstoffen afgevoerd. Met water versterken we ons afweersysteem en voorkomen we ziektes. Water helpt bij het verteren en opnemen van eten. Ook regelt het onze lichaamstemperatuur. Zonder water is leven niet mogelijk.

 

Hoeveel water drink jij?!

Krijg jij dagelijks voldoende vocht binnen? Gemiddeld levert voedsel ongeveer een iter water per dag. In bijna alle voedingsmiddelen komt van nature water voor, met name in groente en fruit. Daarnaast is drinken nodig om voldoende water binnen te krijgen. De aanbeveling is 1,5 – 2 liter drinkvocht per dag voor volwassenen. Personen > 50Jr hebben een verhoogde behoefte, bij voorkeur 2 – 2,5 liter per dag. Denk bij drinkvocht aan alle soorten dranken: water, koffie, thee, vruchtensappen en zuivelproducten, zoals melk.

 

Uitdrogingsgevaar!

Wordt het vocht niet op tijd aangevuld, dan krijg u dorst. Dorst is een waarschuwingssignaal van het lichaam. Er dreigt een vocht tekort, dus er is water nodig! Maar… als u dorst hebt is het eigenlijk al te laat. Uw lichaam heeft te weinig water om optimaal te kunnen functioneren, u wordt moe, het prestatievermogen daalt en er kan hoofdpijn onstaan. Regelmatig drinken is daarom belangrijk om de vochtbalans in evenwicht te houden. Drink voor de dorst komt! Let vooral op je vochtinname bij: warmte temperaturen, intensief sporten, veelzou en eiwitrijk eten, bij ziekte met diarree of overgeven. Ook tijdens het uitgaan, een festival of concert is drinken belangrijk. Vooral op een warme dag volop zon en muziek kan drinkvocht erbij inschieten. Zorg dat je altijd een flesje bij de hand hebt, of beste tussen de biertjes/ wijntjes (voor mensen die alcohol drinken) door een glaasje water.

 

Mind your drinking!

Veel drinken is dus gezond, maar het is belangrijk om te letten op wat u drinkt. Vruchtensap lijk gezond, maar bevat veel (toegevoegd) suiker. Ook met het drinken van frisdrank krijgt u veel suikers binnen. Teveel suikers worden opgeslagen als vet en kunnen ervoor zorgen dat u aankomt in gewicht. Veel alcohol is niet goed, omdat deze dranken juist licht aan het lichaam onttrekken en hier ook vaak suikers in zitten. Om de afvalstoffen uit alcohol uit het lichaam af te voeren, wordt er vocht uit het lichaam gehaald. Eens zin in iets anders? Denk naast water ook aan alternatieven als Spa rood of verrijk uw water met een limoenschijfje of een muntblaadje voorr een firsse smaak.

 

Water op reis…

Niet overal is het drinkwater van dezelfde kwaliteit als in Nederland. Vooral in landen rond de Middellandse zee, in Afrika, Azië of Zuid-Amerika is het oppassen geblazen. 

 

Daarom hier wat tips voor een onbezorgde vakantie in deze gebieden:

Koop of kook het water: Overal zijn er wel flesjes water te koop in supermarktjes, bij een tankstation of soms op straat. Een goedkopere oplossing is het koken van (kraan)water om de bacteriën zoveel mogelijk te elimineren. Koop dichte flessen. Koopt u flessen water op straat? Controleer dan of de flessen verzegeld zijn. Misschien koopt u anders toch nog kraanwater. Dit geldt ook in restaurants of cafés. Laat flesjes daarom bij voorkeur aan uw tafel open maken. Liever geen ijsblokjes: Laat in horecagelegenheden geen ijsblokjes aan uw drankje toevoegen. Ook die zijn vaak gemaakt van kraanwater. Let op met salade; een salade is gezond en een magere keuze als u uit eten gaat. Bedenk wel dat ook de sla bladeren en rauwe groenten gewassen worden in kraanwater en dat deze ook bacteriën kunnen bevatten. Kies liever voor een gerecht wat gekookt is of voldoende verwarmd. Dus lieve mensen blijf water drinken maak desnoods een herinner op je telefoon dat je om het half uur of een uur glaasje water drinkt.

Liefs Faiza

Bedenk een vraag die je de lezer wil meegeven of een call to action.

Vragen? Stel ze gerust in de reacties of neem contact met ons op.

Contact